Dynia grillowana z jarmużem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3115
Dynia grillowana z jarmużem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni piżmowej
  • 4 liście jarmużu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni umyć, osączyć z wody i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie przełożyć na aluminiową tackę do grilla, skropić go 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć szczypta soli oraz pieprzu i grillować na rozpalonym grillu do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć go z grilla. Jarmuż sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzony wcześniej jarmuż, po czym oprószyć go szczyptą soli i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Usmażony, ściągnąć z ognia, wymieszać z grillowaną dynią i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów