Dynia grillowana z jarmużem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3139
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni piżmowej
- 4 liście jarmużu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni umyć, osączyć z wody i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie przełożyć na aluminiową tackę do grilla, skropić go 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć szczypta soli oraz pieprzu i grillować na rozpalonym grillu do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć go z grilla. Jarmuż sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzony wcześniej jarmuż, po czym oprószyć go szczyptą soli i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Usmażony, ściągnąć z ognia, wymieszać z grillowaną dynią i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)