Herbatniki migdałowe z kremem

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 883
Herbatniki migdałowe z kremem
fot. jirkaejc (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 200 g płatków migdałowych
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 250 ml mleka 2%
  • 60 g gotowego kremu waniliowego w proszku
  • 1 łyżeczka śmietany w proszku

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąką przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego masło, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, jeszcze raz wyrobić ręcznie i rozwałkować je na grubość 5 mm. W rozwałkowanym cieście wyciąć krążki i posypać je płatkami kokosowymi. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować krem: do miski przesypać gotowy krem waniliowy, wsypać do niego śmietanę w proszku i wlać do tego zimne mleko. Całość dokładnie zmiksować mikserem, po czym nałożyć krem na upieczone wcześniej ciastka, a ciastka nałożyć na siebie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów