Herbatniki migdałowe z kremem
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1083
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 200 g płatków migdałowych
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Krem:
- 250 ml mleka 2%
- 60 g gotowego kremu waniliowego w proszku
- 1 łyżeczka śmietany w proszku
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąką przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego masło, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, jeszcze raz wyrobić ręcznie i rozwałkować je na grubość 5 mm. W rozwałkowanym cieście wyciąć krążki i posypać je płatkami kokosowymi. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: do miski przesypać gotowy krem waniliowy, wsypać do niego śmietanę w proszku i wlać do tego zimne mleko. Całość dokładnie zmiksować mikserem, po czym nałożyć krem na upieczone wcześniej ciastka, a ciastka nałożyć na siebie.
Przygotować krem: do miski przesypać gotowy krem waniliowy, wsypać do niego śmietanę w proszku i wlać do tego zimne mleko. Całość dokładnie zmiksować mikserem, po czym nałożyć krem na upieczone wcześniej ciastka, a ciastka nałożyć na siebie.
Komentarze (0)