Ptysie z kremem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1161
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- Krem:
- 300 g śmietany kremówki 32%
- 100 g truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: do rondla wlać wodę, dodać masło i rozpuścić je na płynną masę na średnim ogniu. Po rozpuszczeniu wbić do tego jajka, wsypać stopniowo mąkę, szczyptę soli i całość mieszać energicznie do chwili, aż zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Po przestudzeniu przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć małymi porcjami na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: śmietanę kremówkę przełożyć do miski, wsypać do niej cukier puder i razem ubić na jednolitą masę. Truskawki umyć, odsączyć z wody, obrać z szypułek, przełożyć je do miksera, zmiksować i przelać do zmiksowanej wcześniej śmietany z cukrem i ponownie zmiksować. Całość przełożyć do szprycy i wycisnąć do wnętrza upieczonego wcześniej ciasta.
Przygotować krem: śmietanę kremówkę przełożyć do miski, wsypać do niej cukier puder i razem ubić na jednolitą masę. Truskawki umyć, odsączyć z wody, obrać z szypułek, przełożyć je do miksera, zmiksować i przelać do zmiksowanej wcześniej śmietany z cukrem i ponownie zmiksować. Całość przełożyć do szprycy i wycisnąć do wnętrza upieczonego wcześniej ciasta.
Komentarze (0)