Ptysie z kremem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 947
Ptysie z kremem
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 300 g śmietany kremówki 32%
  • 100 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: do rondla wlać wodę, dodać masło i rozpuścić je na płynną masę na średnim ogniu. Po rozpuszczeniu wbić do tego jajka, wsypać stopniowo mąkę, szczyptę soli i całość mieszać energicznie do chwili, aż zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Po przestudzeniu przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć małymi porcjami na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować krem: śmietanę kremówkę przełożyć do miski, wsypać do niej cukier puder i razem ubić na jednolitą masę. Truskawki umyć, odsączyć z wody, obrać z szypułek, przełożyć je do miksera, zmiksować i przelać do zmiksowanej wcześniej śmietany z cukrem i ponownie zmiksować. Całość przełożyć do szprycy i wycisnąć do wnętrza upieczonego wcześniej ciasta.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów