Tarta gruszkowa z kremem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1943
Tarta gruszkowa z kremem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Krem:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanki mleka 2%
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • Wierzch ciasta:
  • 4 gruszki
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Przygotować wierzch ciasta: gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w cienkie plastry do miski. Następnie skropić go świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, posypać cukrem pudrem, mielonym cynamonem, gałką muszkatołową i odstawić do czasu przygotowania ciasta z kremem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i przełożyć je do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia.

Przygotować krem: laskę wanilii przeciąć nożem, wyłuskać z niej nasiona i przełożyć ja z nasionami do rondla. Do wanilii wlać mleko, wsypać cukier brązowy i razem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wyciągnąć z tego samą laskę wanilii, zmniejszyć, wsypać do tego mąkę, wbić szybko jajka. Całość dokładnie roztrzepać trzepaczką i podgrzewać do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć łopatką na ciasto w formie do pieczenia. Na to nałożyć przygotowane wcześniej gruszki.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów