Tarta gruszkowa z kremem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1943
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Krem:
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanki mleka 2%
- 1 laska wanilii
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
- Wierzch ciasta:
- 4 gruszki
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Przygotować wierzch ciasta: gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w cienkie plastry do miski. Następnie skropić go świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, posypać cukrem pudrem, mielonym cynamonem, gałką muszkatołową i odstawić do czasu przygotowania ciasta z kremem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i przełożyć je do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia.
Przygotować krem: laskę wanilii przeciąć nożem, wyłuskać z niej nasiona i przełożyć ja z nasionami do rondla. Do wanilii wlać mleko, wsypać cukier brązowy i razem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wyciągnąć z tego samą laskę wanilii, zmniejszyć, wsypać do tego mąkę, wbić szybko jajka. Całość dokładnie roztrzepać trzepaczką i podgrzewać do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć łopatką na ciasto w formie do pieczenia. Na to nałożyć przygotowane wcześniej gruszki.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i przełożyć je do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia.
Przygotować krem: laskę wanilii przeciąć nożem, wyłuskać z niej nasiona i przełożyć ja z nasionami do rondla. Do wanilii wlać mleko, wsypać cukier brązowy i razem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wyciągnąć z tego samą laskę wanilii, zmniejszyć, wsypać do tego mąkę, wbić szybko jajka. Całość dokładnie roztrzepać trzepaczką i podgrzewać do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć łopatką na ciasto w formie do pieczenia. Na to nałożyć przygotowane wcześniej gruszki.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)