Gyeran jjim
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1844
Składniki:
- 4 jajka
- 2 dymki
- 1 łyżka sezamu
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
- pęczek szczypiorku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Dymkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Jajka wbić do żaroodpornego naczynia, wlać do nich wodę, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie roztrzepać widelcem. Do rondla wlać 1 l wody i zagotować na średnim ogniu. Następnie do rondla z gotującą się wodą włożyć roztrzepane jajka z naczyniem żaroodpornym, wsypać do tego pokrojoną dymkę i wymieszać drewnianą łyżką. Całość gotować pod przykryciem do czasu ścięcia się jaj. Pod koniec gotowania wsypać do tego sezam, suszone płatki chili i razem gotować przez 30 sekund. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wyciągnąć z rondla z wodą, posypać pokrojonym szczypiorkiem i podawać w naczyniu, w którym przygotowywano potrawę.
Komentarze (0)