Gyeran jjim

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1844
Gyeran jjim
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 dymki
  • 1 łyżka sezamu
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Dymkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Jajka wbić do żaroodpornego naczynia, wlać do nich wodę, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie roztrzepać widelcem. Do rondla wlać 1 l wody i zagotować na średnim ogniu. Następnie do rondla z gotującą się wodą włożyć roztrzepane jajka z naczyniem żaroodpornym, wsypać do tego pokrojoną dymkę i wymieszać drewnianą łyżką. Całość gotować pod przykryciem do czasu ścięcia się jaj. Pod koniec gotowania wsypać do tego sezam, suszone płatki chili i razem gotować przez 30 sekund. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wyciągnąć z rondla z wodą, posypać pokrojonym szczypiorkiem i podawać w naczyniu, w którym przygotowywano potrawę.

Komentarze (0)