Tarta z jabłkami i żurawiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3716
Składniki:
- 100 ml śmietany kremówki
- 4 jabłka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
- Na ciasto:
- 5 dag drożdży
- 0,5 kg mąki
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 szklanki mleka
- 3 łyżki margaryny
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Żurawinę sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru i 0,5 szklanki letniej wody i odstawić na 10 minut. Następnie mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać mleko, roztarte drożdże, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i podzielić na dwie części. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Przełożyć do niej jedną część ciasta. Potem na to położyć plastry jabłek, posypać cynamonem i połową żurawiny. Wierzch przykryć drugą częścią ciasta i skleić obie części. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni, włożyć ciasto i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na puszystą pianę, po czym wysmarować ciasto. Wszystko posypać pozostałą żurawiną.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru i 0,5 szklanki letniej wody i odstawić na 10 minut. Następnie mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać mleko, roztarte drożdże, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i podzielić na dwie części. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Przełożyć do niej jedną część ciasta. Potem na to położyć plastry jabłek, posypać cynamonem i połową żurawiny. Wierzch przykryć drugą częścią ciasta i skleić obie części. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni, włożyć ciasto i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na puszystą pianę, po czym wysmarować ciasto. Wszystko posypać pozostałą żurawiną.
Komentarze (0)