Tarta z jabłkami i żurawiną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3634
Tarta z jabłkami i żurawiną
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • Na ciasto:
  • 5 dag drożdży
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki margaryny
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Żurawinę sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru i 0,5 szklanki letniej wody i odstawić na 10 minut. Następnie mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać mleko, roztarte drożdże, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i podzielić na dwie części. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Przełożyć do niej jedną część ciasta. Potem na to położyć plastry jabłek, posypać cynamonem i połową żurawiny. Wierzch przykryć drugą częścią ciasta i skleić obie części. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni, włożyć ciasto i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na puszystą pianę, po czym wysmarować ciasto. Wszystko posypać pozostałą żurawiną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów