Tarta z jabłkami w syropie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1198
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- Syrop:
- 6 słodkich jabłek
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w mim krążki kubkiem. Krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować syrop: jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki. Do rondla wlać wodę, miód, ekstrakt waniliowy i wsypać cukier brązowy. Składniki w rondlu dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone wcześniej jabłka. Całość ponownie dobrze wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na krążki z ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)