Zupa z małżami i ryżem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 721
Składniki:
- 350 g małży mrożonych
- 200 g kleistego ryżu
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- 1 limonka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć do miski. Małże rozmrozić. Marchew z natką zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną wcześniej marchew, wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny i gotować przez 10 minut. Następnie wrzucić do tego rozmrożone małże i doprowadzić całość do wrzenia. Wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem, ściągnąć z ognia, przelać do ryżu w misce i przestudzić. Całość posypać natką zielonej pietruszki, skropić sokiem z limonki i podawać na zimno do spożycia.
Komentarze (0)