Zupa z małżami i ryżem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 721
Zupa z małżami i ryżem
fot. lblinova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 350 g małży mrożonych
  • 200 g kleistego ryżu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • 1 limonka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć do miski. Małże rozmrozić. Marchew z natką zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną wcześniej marchew, wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny i gotować przez 10 minut. Następnie wrzucić do tego rozmrożone małże i doprowadzić całość do wrzenia. Wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem, ściągnąć z ognia, przelać do ryżu w misce i przestudzić. Całość posypać natką zielonej pietruszki, skropić sokiem z limonki i podawać na zimno do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów