Sakiewki na słodko

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2576
Sakiewki na słodko
fot. || UggBoy?UggGirl || PHOTO || WORLD || TRAVEL || / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany 32 %
  • 2 łyżki polewy toffi
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Śmietanę przelać do kubka, wsypać do niej cukier i razem rozmieszać widelcem, aby cukier się rozpuścił, po czym składniki przelać na talerz.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować nadzienie: ser twarogowy pokruszyć na małe kawałki i przełożyć do miski. Następnie do pokruszonego sera wbić jajko, wsypać cukier, cynamon i całość dokładnie utrzeć łyżką, po czym nałożyć małą łyżeczką na środek wyciętych krążków ciasta.

Składniki dokładnie zakręcić ręcznie w sakiewki, po czym włożyć do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową i dodać do wymieszanej śmietany z cukrem na talerzu. Wszystko polać polewą toffi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów