Sakiewki na słodko
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2576
Składniki:
- 200 ml śmietany 32 %
- 2 łyżki polewy toffi
- 1 łyżka cukru pudru
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki letniej wody
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 200 g białego sera twarogowego
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Śmietanę przelać do kubka, wsypać do niej cukier i razem rozmieszać widelcem, aby cukier się rozpuścił, po czym składniki przelać na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować nadzienie: ser twarogowy pokruszyć na małe kawałki i przełożyć do miski. Następnie do pokruszonego sera wbić jajko, wsypać cukier, cynamon i całość dokładnie utrzeć łyżką, po czym nałożyć małą łyżeczką na środek wyciętych krążków ciasta.
Składniki dokładnie zakręcić ręcznie w sakiewki, po czym włożyć do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową i dodać do wymieszanej śmietany z cukrem na talerzu. Wszystko polać polewą toffi.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować nadzienie: ser twarogowy pokruszyć na małe kawałki i przełożyć do miski. Następnie do pokruszonego sera wbić jajko, wsypać cukier, cynamon i całość dokładnie utrzeć łyżką, po czym nałożyć małą łyżeczką na środek wyciętych krążków ciasta.
Składniki dokładnie zakręcić ręcznie w sakiewki, po czym włożyć do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową i dodać do wymieszanej śmietany z cukrem na talerzu. Wszystko polać polewą toffi.
Komentarze (0)