Panna cotta z gruszką w winie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1086
Składniki:
- 300 ml czerwonego, słodkiego wina
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 ml mleka 3,2%
- 100 g cukru
- 2 gruszki (Konferencja)
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 2 łyżki cieplej wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać je ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w ćwiartki i przełożyć do rondla. Następnie pokrojone gruszki zalać winem czerwonym i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić. Żelatynę spożywczą rozpuścić w ciepłej wodzie,mleko zagotować w rondlu z cukrem, a po zagotowaniu ściągnąć je z ognia i wymieszać z rozpuszczoną wcześniej żelatyną. Do drugiego rondla wlać śmietanę kremówkę, wsypać cukier waniliowy, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wrzącą śmietanę ściągnąć z ognia i przelać ją do mleka z żelatyną. Wszystko dobrze wymieszać, przelać do szklanych miseczek, dobrze przestudzić i wstawić do lodówki, aby stężało. Kiedy to nastąpi, miseczki z zawartością wyciągnąć z lodówki i zalać zimnym czerwonym winem z gruszką.
Komentarze (0)