Pasta z fasoli z tortillą i mango

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2051
Pasta z fasoli z tortillą i mango
fot. pathlost / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 20 g chipsów z tortilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mango
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • natka kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mango umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i wyłożyć na talerz. Fasolę osączyć z zalewy i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać zmiksowaną fasolę, wlać sok z limonki, dodać koncentrat pomidorowy, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez 2 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na małej miseczki, a następnie dodać do składników na talerzu. Dodać do tego chipsy z tortilli i polać je jogurtem naturalnym. Całość udekorować natką kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów