Babeczki z masą serową i gruszką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2608

Składniki:

  • 12 dag mąki
  • 7 dag masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • słoiczek (370 ml) gruszek w zalewie
  • 25 dag sera pleśniowego
  • 20 dag kwaśnej, gęstej śmietany
  • listki mięty
  • kolorowy pieprz

Opis przygotowania:

Z mąki, tłuszczu, soli, cukru, żółtka i kminku zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut. W tym czasie osącz z zalewy gruszki, pokrój na mniejsze kawałki. Sok zachowaj. Ciasto rozwałkuj, wykrój kółka o średnicy 5 cm. Placuszki umieść w posmarowanym tłuszczem foremkach. Piecz na złoto, 15 min. w temp. 200 st. C. Gotowe wyjmij z foremek, wystudź. Ser utrzyj ze śmietaną i 1-2 łyżkami soku z gruszek. Szpryckę cukierniczą napełnij masą serową. Do każdej babeczki wciśnij porcję masy. Na wierzchu umieść kawałek gruszki i listek mięty. Oprósz pieprzem.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów