Babeczki z masą serową i gruszką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2608
Składniki:
- 12 dag mąki
- 7 dag masła
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki kminku
- słoiczek (370 ml) gruszek w zalewie
- 25 dag sera pleśniowego
- 20 dag kwaśnej, gęstej śmietany
- listki mięty
- kolorowy pieprz
Opis przygotowania:
Z mąki, tłuszczu, soli, cukru, żółtka i kminku zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut. W tym czasie osącz z zalewy gruszki, pokrój na mniejsze kawałki. Sok zachowaj. Ciasto rozwałkuj, wykrój kółka o średnicy 5 cm. Placuszki umieść w posmarowanym tłuszczem foremkach. Piecz na złoto, 15 min. w temp. 200 st. C. Gotowe wyjmij z foremek, wystudź. Ser utrzyj ze śmietaną i 1-2 łyżkami soku z gruszek. Szpryckę cukierniczą napełnij masą serową. Do każdej babeczki wciśnij porcję masy. Na wierzchu umieść kawałek gruszki i listek mięty. Oprósz pieprzem.
Komentarze (0)