Flammkuchen z gruszką i rukolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1025
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 200 g wędzonego boczku
- 100 g startego parmezanu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 cebula
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 2 gruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek rukoli
Opis przygotowania:
Gruszki oraz rukolę umyć i odsączyć z wody. Gruszki pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Wlać do tego jogurt i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na grubość 5 mm.
Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i lekko go zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku wlać olej i dodać obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę. Składniki na patelni wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy na drugą, rozgrzaną bez tłuszczu patelnię wyłożyć rozwałkowane wcześniej ciasto i przyrumienić je z jednej strony. Ciasto odwrócić na drugą stronę, wysmarować je śmietaną, po czym wyłożyć na to usmażony boczek z cebulą z drugiej patelni i posypać wszystko startym parmezanem. Całość smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do chwili, aż parmezan zacznie się rozpuszczać. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Gotową potrawę posypać rukolą, skropić oliwą z oliwek i podawać z pokrojonymi gruszkami.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Wlać do tego jogurt i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na grubość 5 mm.
Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i lekko go zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku wlać olej i dodać obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę. Składniki na patelni wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy na drugą, rozgrzaną bez tłuszczu patelnię wyłożyć rozwałkowane wcześniej ciasto i przyrumienić je z jednej strony. Ciasto odwrócić na drugą stronę, wysmarować je śmietaną, po czym wyłożyć na to usmażony boczek z cebulą z drugiej patelni i posypać wszystko startym parmezanem. Całość smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do chwili, aż parmezan zacznie się rozpuszczać. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Gotową potrawę posypać rukolą, skropić oliwą z oliwek i podawać z pokrojonymi gruszkami.
Komentarze (0)