Kanapki z pesto, serem i gruszką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3455
Składniki:
- 200 g gruszek w syropie
- 30 g białego sera twarogowego
- 1 bagietka
- 1 kwiat ozdobny do dekoracji
- Na pesto:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 15 g tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- pęczek świeżej bazylii
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Bazylię umyć i osączyć z wody. Bagietkę pokroić na cienkie kromki.
Przygotować pesto: umytą bazylię posiekać drobno nożem i przełożyć do moździerza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do posiekanej bazylii. Następnie dodać tarty parmezan, po czym składniki zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie rozetrzeć. Roztartymi składnikami wysmarować pokrojoną bagietkę.
Gruszki osączyć z syropu, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Całość posypać pokruszonym serem twarogowym, przełożyć na talerz i udekorować ozdobnym kwiatem.
Przygotować pesto: umytą bazylię posiekać drobno nożem i przełożyć do moździerza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do posiekanej bazylii. Następnie dodać tarty parmezan, po czym składniki zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie rozetrzeć. Roztartymi składnikami wysmarować pokrojoną bagietkę.
Gruszki osączyć z syropu, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Całość posypać pokruszonym serem twarogowym, przełożyć na talerz i udekorować ozdobnym kwiatem.
Komentarze (0)