Tarta z botwiną, mango i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1779
Składniki:
- Na ciasto:
- 150 g mąki razowej
- 59 ml masła
- 20 ml letniej wody
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- sól
- Wypełnienie:
- 100 ml mleka
- 70 g tartego sera cheddar
- 3 jajka
- 2 pęczki botwiny
- 1 dojrzałe mango
Opis przygotowania:
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, zmieszać z mieloną kolendrą i szczyptą soli. Wlać do niej letnią wodę, dodać masło i wyrobić ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,7 mm i przełożyć na blachę do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: botwinę oraz mango umyć i osączyć z wody. Następnie botwinę posiekać drobno. Mango obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i połączyć z posiekana botwiną. Dodać do tego tarty ser cheddar, wlać mleko, wbić jajka, doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przełożyć na ciasto, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 25 minut.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, zmieszać z mieloną kolendrą i szczyptą soli. Wlać do niej letnią wodę, dodać masło i wyrobić ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,7 mm i przełożyć na blachę do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: botwinę oraz mango umyć i osączyć z wody. Następnie botwinę posiekać drobno. Mango obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i połączyć z posiekana botwiną. Dodać do tego tarty ser cheddar, wlać mleko, wbić jajka, doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przełożyć na ciasto, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 25 minut.
Komentarze (0)