Boczek z botwiną w pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2067
Składniki:
- 40 g surowego boczku
- 30 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 pęczek botwiny
- 1 pęczek bazylii
- 1 łyżka pistacji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić na kawałki, boczek pokroić w plastry, po czym oba składniki razem zalać wodą i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić i przełożyć na talerz. Botwinę sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, potem osączyć z jej nadmiaru, pokroić na kawałki i połączyć z boczkiem i cukinią Oliwę przelać do blendera, dodać bazylię, obrany ze skóry czosnek, dodać szczyptę soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki dodać do potrawy. Całość posypać pistacjami.
Komentarze (0)