Nugat torrone z czekoladą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4024
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
- Nugat:
- 3 łyżki miodu
- 3 białka jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 0,5 szklanki zimnej wody
Opis przygotowania:
Żurawinę sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Do rondla wsypać cukier, zalać go zimną wodą, po czym dodać miód i całość rozpuścić na płynną masę na średnim ogniu. Rozpuszczoną masę doprowadzić do wrzenia, aby zaczęła się pienić. Wtedy ściągnąć ją z ognia. Białka przełożyć do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitej piany wlewać stopniowo gorącą, rozpuszczoną masę, cały czas miksując mikserem. Następnie dodać do tego płatki migdałowe oraz sparzoną wcześniej żurawinę. Całość dokładnie i szybko wymieszać łopatką, gdyż składniki gęstnieją i przełożyć na tacę na wysmarowany masłem papier do pieczenia. Wszystko zawinąć papierem i wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie zastygnięte składniki wyciągnąć i odwinąć z papieru. Następnie czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Zalać nią nugat na tacy i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Komentarze (0)