Ukoy z botwiną i ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1668
Ukoy z botwiną i ryżem
fot. adie reed / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 10 mrożonych krewetek
  • 2 ziemniaki bataty
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Botwinę umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do cebuli dodać pokrojoną na kawałki botwinę, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Bataty umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodać obie mąki, letnią wodę, szczyptę soli, mieloną, ostrą paprykę i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. W cieście zanurzyć oczyszczone krewetki i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów