Ukoy z botwiną i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1836
Składniki:
- 10 mrożonych krewetek
- 2 ziemniaki bataty
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Botwinę umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do cebuli dodać pokrojoną na kawałki botwinę, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Bataty umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodać obie mąki, letnią wodę, szczyptę soli, mieloną, ostrą paprykę i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. W cieście zanurzyć oczyszczone krewetki i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)