Tarta winogronowa z orzechami i kajmakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1109
Tarta winogronowa z orzechami i kajmakiem
fot. iuliia_n / elements.envato.com

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • Na wypełnienie:
  • 400 g zielonego winogrona bez pestek
  • 400 g kajmaku
  • 250 g tłuczonych orzechów włoskich

Opis przygotowania:

Winogrona umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Po rozwałkowaniu przełożyć je do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: kajmak przełożyć do miski i wymieszać go z tłuczonymi orzechami włoskimi. Po wymieszaniu całość przełożyć na ciasto w blasze do pieczenia. Dodać do tego winogrona.

Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów