Roladki czekoladowe z bananami, truskawkami i kajmakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 801
Składniki:
- 250 g truskawek
- 200 g kajmaku
- 4 banany
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka 2%
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Truskawki oraz banany umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i pokroić je na połowy. Banany obrać ze skóry i usunąć z nich końcówki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z kakao, cukrem i szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać mleko, olej i wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu nabrać to chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i przestudzić.
Po przestudzeniu nałożyć na to banany i pokroić razem w roladki. Roladki ułożyć w rondlu, dodać do tego pokrojone wcześniej truskawki, po czym wszystko polać kajmakiem i posypać wiórkami kokosowymi.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z kakao, cukrem i szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać mleko, olej i wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu nabrać to chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i przestudzić.
Po przestudzeniu nałożyć na to banany i pokroić razem w roladki. Roladki ułożyć w rondlu, dodać do tego pokrojone wcześniej truskawki, po czym wszystko polać kajmakiem i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze (0)