Roladki czekoladowe z bananami, truskawkami i kajmakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 801
Roladki czekoladowe z bananami, truskawkami i kajmakiem
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 200 g kajmaku
  • 4 banany
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mleka 2%
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Truskawki oraz banany umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i pokroić je na połowy. Banany obrać ze skóry i usunąć z nich końcówki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z kakao, cukrem i szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać mleko, olej i wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu nabrać to chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i przestudzić.

Po przestudzeniu nałożyć na to banany i pokroić razem w roladki. Roladki ułożyć w rondlu, dodać do tego pokrojone wcześniej truskawki, po czym wszystko polać kajmakiem i posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów