Tarta jabłkowo-śliwkowa z kajmakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1253
Składniki:
- 400 g kajmaku
- 250 g powideł śliwkowych
- 4 jabłka słodkie
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Do pokrojonych jabłek dodać powidła śliwkowe, kajmak i dobrze wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego miękkie masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i nałożyć na blachę do pieczenia. Całość wypełnić wymieszanymi wcześniej jabłkami z powidłem i kajmakiem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego miękkie masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i nałożyć na blachę do pieczenia. Całość wypełnić wymieszanymi wcześniej jabłkami z powidłem i kajmakiem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (1)
Jaki jest czas pieczenia?