Tarta pomidorowa z serem mascarpone i bazylią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2182
Tarta pomidorowa z serem mascarpone i bazylią
fot. mrsdewinter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g sera mascarpone
  • 4 liście bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 4 łyżki letniego mleka
  • 3 dag drożdży
  • 2 szklanki maki
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Pomidory umyć, osączyć z wody i przekroić na połowy. Cebulę i czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Do cebuli dodać pomidory, doprawić pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż połowa płynu z nich odparuje. Potem ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto na tartę: drożdże rozetrzeć z solą i letnim mlekiem, po czym odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej rozczyn drożdżowy, wbić jajko i wyrobić ciasto.
Wysmarować formę do pieczenia masłem, przełożyć do niej ciasto i piec w piekarniku w temp. 180 stopni na złoty kolor. Duszone warzywa osączyć z nadmiaru tłuszczu i soku, przełożyć na tartę będąca w piekarniku, dodać do tego ser mascarpone, liście bazylii zanurzone w oliwie i całość zapiekać przez 5 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów