Tarta pomidorowa z serem mascarpone i bazylią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2851
Składniki:
- 20 g sera mascarpone
- 4 liście bazylii
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 4 łyżki letniego mleka
- 3 dag drożdży
- 2 szklanki maki
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Pomidory umyć, osączyć z wody i przekroić na połowy. Cebulę i czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Do cebuli dodać pomidory, doprawić pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż połowa płynu z nich odparuje. Potem ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto na tartę: drożdże rozetrzeć z solą i letnim mlekiem, po czym odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej rozczyn drożdżowy, wbić jajko i wyrobić ciasto.
Wysmarować formę do pieczenia masłem, przełożyć do niej ciasto i piec w piekarniku w temp. 180 stopni na złoty kolor. Duszone warzywa osączyć z nadmiaru tłuszczu i soku, przełożyć na tartę będąca w piekarniku, dodać do tego ser mascarpone, liście bazylii zanurzone w oliwie i całość zapiekać przez 5 minut.
Przygotować ciasto na tartę: drożdże rozetrzeć z solą i letnim mlekiem, po czym odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej rozczyn drożdżowy, wbić jajko i wyrobić ciasto.
Wysmarować formę do pieczenia masłem, przełożyć do niej ciasto i piec w piekarniku w temp. 180 stopni na złoty kolor. Duszone warzywa osączyć z nadmiaru tłuszczu i soku, przełożyć na tartę będąca w piekarniku, dodać do tego ser mascarpone, liście bazylii zanurzone w oliwie i całość zapiekać przez 5 minut.
Komentarze (0)