Pieczarki z polentą i mascarpone

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1756
Pieczarki z polentą i mascarpone
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g sera mascarpone
  • 30 g pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do grzybów
  • sól
  • pieprz
  • Polenta:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki wody szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Pieczarki umyć, osączyć z wody, obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Przygotować polentę: mąkę kukurydzianą oraz pszenną zmieszać razem w jednej misce. Następnie zagotować 2 szklanki wody z solą na dużym ogniu w rondlu i na wrzątek wsypać stopniowo wymieszane wcześniej obie mąki, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skory i posiekać drobno. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim posiekany czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do grzybów i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia, dodać do polenty na talerzu i nałożyć ser mascarpone.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów