Pieczarki z polentą i mascarpone
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1756
Składniki:
- 150 g sera mascarpone
- 30 g pieczarek
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki przyprawy do grzybów
- sól
- pieprz
- Polenta:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 szklanki wody szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Pieczarki umyć, osączyć z wody, obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Przygotować polentę: mąkę kukurydzianą oraz pszenną zmieszać razem w jednej misce. Następnie zagotować 2 szklanki wody z solą na dużym ogniu w rondlu i na wrzątek wsypać stopniowo wymieszane wcześniej obie mąki, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skory i posiekać drobno. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim posiekany czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do grzybów i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia, dodać do polenty na talerzu i nałożyć ser mascarpone.
Komentarze (0)