Tarta pomidorowa z serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1608
Składniki:
- Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- Na wypełnienie:
- 100 g tartego parmezanu
- 8 pomidorków cherry
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczypta soli oraz cukrem. Dodać do tego miękkie masło i zagnieść ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm.
Przygotować wypełnienie: pomidorki oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Pomidorki pokroić w cienkie plastry i wyłożyć nimi rozwałkowane ciasto. Szczypiorek drobno pokroić, z czego jedną połową pokrojonego szczypiorku posypać pomidorki na cieście, a drugą połowę pozostawić do posypania całości po upieczeniu. Następnie całość posypać tartym parmezanem, mielonym czarnym pieprzem, suszonym tymiankiem, oregano i zawinąć boki z ciasta.
Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać całość pozostałą połową pokrojonego wcześniej szczypiorku.
Przygotować wypełnienie: pomidorki oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Pomidorki pokroić w cienkie plastry i wyłożyć nimi rozwałkowane ciasto. Szczypiorek drobno pokroić, z czego jedną połową pokrojonego szczypiorku posypać pomidorki na cieście, a drugą połowę pozostawić do posypania całości po upieczeniu. Następnie całość posypać tartym parmezanem, mielonym czarnym pieprzem, suszonym tymiankiem, oregano i zawinąć boki z ciasta.
Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać całość pozostałą połową pokrojonego wcześniej szczypiorku.
Komentarze (0)