Chleb bananowy z mascarpone i pistacjami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2961
Składniki:
- 20 g sera mascarpone
- 15 dag pistacji
- 1 słoiczek konfitur jeżynowych
- Na chleb bananowy:
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 szklanka maki razowej
- 100 g masła
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 3 dojrzałe banany
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- otarta skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować chleb bananowy: mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Banany pozbawić skóry, miąższ oraz skórkę z cytryny zmiksować i dodać do mąki. Jajka ubić z masłem i cukrem na jednolita masę, następnie dodać ją do całości i wszystko jeszcze raz zmiksować. Zmiksowaną masę przełożyć do formy i piec w piekarniku o temperaturze 190 stopni około 45 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na kawałki, z których jeden wyłożyć na talerz. Ser mascarpone pokroić w plastry, wyłożyć go na chleb bananowy, a na ser wyłożyć po łyżce konfitur jeżynowych. Pistacje utłuc, posypać nimi konfiturę i nałożyć kolejny kawałek chleba. Na chleb znowu położyć plaster sera, konfiturę i pistacje. Całość zalać pozostałym sokiem z konfitury.
Komentarze (0)