Chleb bananowy z mascarpone i pistacjami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2961
Chleb bananowy z mascarpone i pistacjami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g sera mascarpone
  • 15 dag pistacji
  • 1 słoiczek konfitur jeżynowych
  • Na chleb bananowy:
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka maki razowej
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 3 dojrzałe banany
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować chleb bananowy: mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Banany pozbawić skóry, miąższ oraz skórkę z cytryny zmiksować i dodać do mąki. Jajka ubić z masłem i cukrem na jednolita masę, następnie dodać ją do całości i wszystko jeszcze raz zmiksować. Zmiksowaną masę przełożyć do formy i piec w piekarniku o temperaturze 190 stopni około 45 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na kawałki, z których jeden wyłożyć na talerz. Ser mascarpone pokroić w plastry, wyłożyć go na chleb bananowy, a na ser wyłożyć po łyżce konfitur jeżynowych. Pistacje utłuc, posypać nimi konfiturę i nałożyć kolejny kawałek chleba. Na chleb znowu położyć plaster sera, konfiturę i pistacje. Całość zalać pozostałym sokiem z konfitury.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów