Toum

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2839
Toum
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 listki świeżej mięty
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Miętę umyć i osączyć z wody. Czosnek podzielić na ząbki, obrać je ze skory i przełożyć do moździerza. Dodać do tego listki mięty i razem ubić na jednolita masę. Do ubitych składników wlać olej, sok cytrynowy, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Gotowy sos włożyć do lodówki na 30 minut. Nadaje się doskonale do potraw z drobiu, kanapek i ziemniaków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów