Toum
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2839
Składniki:
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 listki świeżej mięty
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Miętę umyć i osączyć z wody. Czosnek podzielić na ząbki, obrać je ze skory i przełożyć do moździerza. Dodać do tego listki mięty i razem ubić na jednolita masę. Do ubitych składników wlać olej, sok cytrynowy, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Gotowy sos włożyć do lodówki na 30 minut. Nadaje się doskonale do potraw z drobiu, kanapek i ziemniaków.
Komentarze (0)