Biszkopt zapiekany z serem, pasta pomidorową i kiełkami rzodkiewki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2058
Składniki:
- 20 g tartego sera Gouda
- 4 łyżki pasty pomidorowej z bazylią
- 3 g kiełków rzodkiewki
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 1 łyżka bułki tartej
- Ciasto:
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem do białości. Dodać do tego mąkę pszenną, szczyptę soli i utrzeć je na jednolitą masę. Białka ubić trzepaczką na sztywną pianę, po czym dodawać ją po 1 łyżce do utartej wcześniej masy, przez cały czas ucierając. Wysmarować masłem formę do pieczenia, posypać ją bułką tartą i przełożyć do niej całą utartą masę.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Przestudzone ciasto wysmarować pastą pomidorową z bazylią, posypać je tartym serem Gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piec do chwili, aż ser roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, pokroić ostrym nożem na porcje, przełożyć na tackę i udekorować umytymi i osączonymi z wody kiełkami rzodkiewki.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Przestudzone ciasto wysmarować pastą pomidorową z bazylią, posypać je tartym serem Gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piec do chwili, aż ser roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, pokroić ostrym nożem na porcje, przełożyć na tackę i udekorować umytymi i osączonymi z wody kiełkami rzodkiewki.
Komentarze (0)