Biszkopt zapiekany z serem, pasta pomidorową i kiełkami rzodkiewki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2058
Biszkopt zapiekany z serem, pasta pomidorową i kiełkami rzodkiewki
fot. Andrew_Writer / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g tartego sera Gouda
  • 4 łyżki pasty pomidorowej z bazylią
  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem do białości. Dodać do tego mąkę pszenną, szczyptę soli i utrzeć je na jednolitą masę. Białka ubić trzepaczką na sztywną pianę, po czym dodawać ją po 1 łyżce do utartej wcześniej masy, przez cały czas ucierając. Wysmarować masłem formę do pieczenia, posypać ją bułką tartą i przełożyć do niej całą utartą masę.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Przestudzone ciasto wysmarować pastą pomidorową z bazylią, posypać je tartym serem Gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piec do chwili, aż ser roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, pokroić ostrym nożem na porcje, przełożyć na tackę i udekorować umytymi i osączonymi z wody kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów