Cwibak
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3142
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 220 g cukru pudru
- 220 g bakalii
- 200 g łuskanych migdałów
- 200 g łuskanych orzechów włoskich
- 3 łyżki syropu klonowego
- 5 jaj
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki masła do wysmarowania papieru do pieczenia
Opis przygotowania:
Bakalie sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Do utartych żółtek wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, po czym dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek, wsypać sparzone bakalie i całość ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować go masłem. Przełożyć do tego wymieszane składniki. Na to nałożyć łuskane orzechy włoskie, migdały i polać całość syropem klonowym. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczenie się ciasta sprawdzać patyczkiem.
Komentarze (0)