Cwibak

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3142
Cwibak
fot. Brett Jordan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 220 g cukru pudru
  • 220 g bakalii
  • 200 g łuskanych migdałów
  • 200 g łuskanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 5 jaj
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki masła do wysmarowania papieru do pieczenia

Opis przygotowania:

Bakalie sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Do utartych żółtek wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, po czym dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek, wsypać sparzone bakalie i całość ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować go masłem. Przełożyć do tego wymieszane składniki. Na to nałożyć łuskane orzechy włoskie, migdały i polać całość syropem klonowym. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczenie się ciasta sprawdzać patyczkiem.

Komentarze (0)