Pokrzywniak (zupa)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2523
Składniki:
- 600 ml wody
- 250 g młodych pokrzyw
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- natka zielonej pietruszki
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pokrzywy umyć i osączyć z wody. Pokrzywy pozbawić łodyg, zostawiając jedynie same liście. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone na drobne kawałki liście pokrzyw i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem do smażonych składników wsypać mąkę, wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie wlać wodę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać, zagotować, po czym wlać mleko i dodać posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko gotować jeszcze przez 2 minuty, a po zagotowaniu ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać do miski. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić obrać ze skorupek i dodać do potrawy.
Komentarze (0)