Koulourakia
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2594
Składniki:
- 1 szklanka sezamu
- 1 jajko
- Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 szklanka ciepłego mleka
- Wypełnienie:
- 4 dojrzale pomidory
- 2 łyżki tartego sera ementalera
- 2 łyżki tartego sera wędzonego Gouda
- 1 łyżka mielonego oregano
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 7 minut. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić z elastyczne ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać oliwę z oliwek, jeszcze raz dokładnie wyrobić ręcznie, po czym wszystko nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Rozwałkowane pociąć na prostokąty o wymiarach 25 x 10 cm.
Przygotować wypełnienie: pomidory umyć, osączyć z wody, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na pokrojone prostokąty. Następnie dodać do tego oba tarte sery, posypać oregano i całość zwinąć w rulony. Rulony uformować w wianki i wszystko razem połączyć. Złączone wianki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto ponacinać nożem wokół. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu, a roztrzepanym wysmarować całość.
Wszystko posypać sezamem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na tacę i przestudzić.
Przygotować wypełnienie: pomidory umyć, osączyć z wody, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na pokrojone prostokąty. Następnie dodać do tego oba tarte sery, posypać oregano i całość zwinąć w rulony. Rulony uformować w wianki i wszystko razem połączyć. Złączone wianki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto ponacinać nożem wokół. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu, a roztrzepanym wysmarować całość.
Wszystko posypać sezamem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na tacę i przestudzić.
Komentarze (0)