Ciasto kokosowo-karmelowe z czekoladą
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3514
Składniki:
- Ciasto:
- 125 g roztopionego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- Karmel:
- 400 ml mleka skondensowanego słodkiego w puszce
- woda
- Polewa:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem brązowym i wiórkami kokosowymi. Do wymieszanych składników wlać roztopione masło i z całości zagnieść ciasto. Przełożyć je do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i trzymać w lodowce do czasu kiedy zostanie zrobiony karmel.
Przygotować karmel: z puszki z mlekiem skondensowanym zerwać naklejony papier (jeśli jest), po czym puszkę przełożyć do rondla, położyć ja na boku i zalać ją wodą. Woda powinna być 3 cm wyżej nad górną powierzchnia puszki. Następnie wyciągnąć z niej puszkę i zagotować wodę na dużym ogniu. Po zagotowaniu wody włożyć do niej puszkę z mlekiem (puszki nie otwierać), zmniejszyć ogień i gotować przez 3 godziny. W czasie gotowania należy pamiętać, aby gotowana woda cały czas przykrywała całą puszkę, a jeśli jest jej mniej to należy uzupełniać, aby być taki sam poziom jak na początku gotowania. Po okresie gotowania wodę z puszką ściągnąć z ognia i pozostawić razem do ostygnięcia (nie wolno otwierać puszki gorącej, bo jej zawartość może wystrzelić i nas oparzyć). Następnie po ostudzeniu puszkę wyciągnąć z wody, otworzyć i gotowym karmelem wysmarować upieczone wcześniej ciasto z lodówki. Wszystko ponownie włożyć do lodówki i trzymać do chwili, aż karmel stężeje. Wtedy całość wyciągnąć z lodówki.
Przygotować polewę: olej kokosowy przelać do rondla i postawić na małym ogniu. Dodać do niego połamaną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Składniki dokładnie wymieszać i ogrzewać do chwili, aż czekolada dobrze się roztopi. Wtedy ściągnąć je z ognia i polać tym ciasto z karmelem. Wszystko pozostawić do zastygnięcia, czekolady, po czym pokroić na porcje.
Przygotować karmel: z puszki z mlekiem skondensowanym zerwać naklejony papier (jeśli jest), po czym puszkę przełożyć do rondla, położyć ja na boku i zalać ją wodą. Woda powinna być 3 cm wyżej nad górną powierzchnia puszki. Następnie wyciągnąć z niej puszkę i zagotować wodę na dużym ogniu. Po zagotowaniu wody włożyć do niej puszkę z mlekiem (puszki nie otwierać), zmniejszyć ogień i gotować przez 3 godziny. W czasie gotowania należy pamiętać, aby gotowana woda cały czas przykrywała całą puszkę, a jeśli jest jej mniej to należy uzupełniać, aby być taki sam poziom jak na początku gotowania. Po okresie gotowania wodę z puszką ściągnąć z ognia i pozostawić razem do ostygnięcia (nie wolno otwierać puszki gorącej, bo jej zawartość może wystrzelić i nas oparzyć). Następnie po ostudzeniu puszkę wyciągnąć z wody, otworzyć i gotowym karmelem wysmarować upieczone wcześniej ciasto z lodówki. Wszystko ponownie włożyć do lodówki i trzymać do chwili, aż karmel stężeje. Wtedy całość wyciągnąć z lodówki.
Przygotować polewę: olej kokosowy przelać do rondla i postawić na małym ogniu. Dodać do niego połamaną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Składniki dokładnie wymieszać i ogrzewać do chwili, aż czekolada dobrze się roztopi. Wtedy ściągnąć je z ognia i polać tym ciasto z karmelem. Wszystko pozostawić do zastygnięcia, czekolady, po czym pokroić na porcje.
Komentarze (0)