Kulki kokosowo-ryżowe z miętą i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1861
Kulki kokosowo-ryżowe z miętą i owocami
fot. Caspian blue (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 150 g rodzynek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • garstka świeżej mięty
  • sól
  • Ciasto:
  • 2 szklanki kleistego ryż
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wody różanej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • Nadzienie:
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki

Opis przygotowania:

Miętę umyć i osączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrząca woda i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu wyspać do niego mąkę ryżową, wlać wodę różaną, wsypać cukier puder i razem ubić tłuczkiem na jednolita masę. Z ubitej masy uformować ręcznie małe kulki i zrobić w nich wgniecenie palcem. Następnie w miejsce wgniecenia włożyć małą łyżeczką dżem z czarnej porzeczki. Wszystko dokładnie zalepić ręcznie, po czym wrzucić do 1 litra gotującej się wody. Gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć je z wody łyżką cedzakową, obtoczyć je w wiórkach kokosowych póki jeszcze są gorące i udekorować listkami mięty oraz rodzynkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów