Kulki kokosowo-ryżowe z miętą i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2063
Składniki:
- 200 g wiórek kokosowych
- 150 g rodzynek
- 1 szklanka wrzącej wody
- garstka świeżej mięty
- sól
- Ciasto:
- 2 szklanki kleistego ryż
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wody różanej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- Nadzienie:
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
Opis przygotowania:
Miętę umyć i osączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrząca woda i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu wyspać do niego mąkę ryżową, wlać wodę różaną, wsypać cukier puder i razem ubić tłuczkiem na jednolita masę. Z ubitej masy uformować ręcznie małe kulki i zrobić w nich wgniecenie palcem. Następnie w miejsce wgniecenia włożyć małą łyżeczką dżem z czarnej porzeczki. Wszystko dokładnie zalepić ręcznie, po czym wrzucić do 1 litra gotującej się wody. Gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć je z wody łyżką cedzakową, obtoczyć je w wiórkach kokosowych póki jeszcze są gorące i udekorować listkami mięty oraz rodzynkami.
Komentarze (0)