Tarta jabłkowo-orzechowa ze śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2340
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- Wypełnienie:
- 2 duże słodkie jabłka
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
- Na kruszonkę:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej pokrojone drobno masło, wsypać cukier, po czym wlać ciepłe mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,7 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Następnie dodać do tego pokrojone jabłka oraz tłuczone orzechy włoskie i posypać cukrem waniliowym.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać pokrojone drobno masło i wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta urwać ręcznie malutkie kawałeczki, którymi posypać przygotowane wcześniej ciasto.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz. Śmietanę ubić trzepaczką z cukrem na puszystą pianę, po czym dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą mielonego cynamonu i udekorować gałązkami świeżej mięty.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej pokrojone drobno masło, wsypać cukier, po czym wlać ciepłe mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,7 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Następnie dodać do tego pokrojone jabłka oraz tłuczone orzechy włoskie i posypać cukrem waniliowym.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać pokrojone drobno masło i wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta urwać ręcznie malutkie kawałeczki, którymi posypać przygotowane wcześniej ciasto.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz. Śmietanę ubić trzepaczką z cukrem na puszystą pianę, po czym dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą mielonego cynamonu i udekorować gałązkami świeżej mięty.
Komentarze (0)