Tarta jabłkowo-orzechowa ze śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2094
Tarta jabłkowo-orzechowa ze śmietaną
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • Wypełnienie:
  • 2 duże słodkie jabłka
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
  • Na kruszonkę:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej pokrojone drobno masło, wsypać cukier, po czym wlać ciepłe mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,7 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Następnie dodać do tego pokrojone jabłka oraz tłuczone orzechy włoskie i posypać cukrem waniliowym.

Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać pokrojone drobno masło i wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta urwać ręcznie malutkie kawałeczki, którymi posypać przygotowane wcześniej ciasto.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz. Śmietanę ubić trzepaczką z cukrem na puszystą pianę, po czym dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą mielonego cynamonu i udekorować gałązkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów