Tarta jabłkowo-nektarynowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1367
Składniki:
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru
- szczyptą soli
- Wypełnienie:
- 3 jabłka (Cortland)
- 3 nektaryny
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki orzeszków pinii
- 0,5 szklanki rodzynek
Opis przygotowania:
Jabłka oraz nektaryny umyć i osączyć z wody. Następnie jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. Nektaryny obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić również na małe kawałki. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, zagnieść gładkie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.
Na ciasto nałożyć pokrojone wcześniej jabłka i nektaryny. Całość posypać orzeszkami pinii oraz sparzonymi rodzynkami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, zagnieść gładkie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.
Na ciasto nałożyć pokrojone wcześniej jabłka i nektaryny. Całość posypać orzeszkami pinii oraz sparzonymi rodzynkami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)