Strudel jabłkowo-dyniowy z rodzynkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 127
Strudel jabłkowo-dyniowy z rodzynkami
fot. rezkrr (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g ciasta filo
  • 400 g miąższu z dyni
  • 200 g rodzynek
  • 4 słodkie jabłka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Jabłka oraz miąższ z dyni umyć, odsączyć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Miąższ z dyni pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonych jabłek. Następnie dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki. Składniki w misce zasypać 2 łyżkami cukru pudru, mielonym cynamonem i wymieszać.

Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i wyłożyć na nie wszystkie składniki z miski. Całość zawinąć w jeden, długi rulon, przełożyć go na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać pozostałym cukrem pudrem i udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów