Strudel jabłkowo-dyniowy z rodzynkami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 805
Składniki:
- 800 g ciasta filo
- 400 g miąższu z dyni
- 200 g rodzynek
- 4 słodkie jabłka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Jabłka oraz miąższ z dyni umyć, odsączyć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Miąższ z dyni pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonych jabłek. Następnie dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki. Składniki w misce zasypać 2 łyżkami cukru pudru, mielonym cynamonem i wymieszać.
Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i wyłożyć na nie wszystkie składniki z miski. Całość zawinąć w jeden, długi rulon, przełożyć go na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać pozostałym cukrem pudrem i udekorować świeżą miętą.
Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i wyłożyć na nie wszystkie składniki z miski. Całość zawinąć w jeden, długi rulon, przełożyć go na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać pozostałym cukrem pudrem i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)