Risotto z kurczakiem, grzybami i nori
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2341
Składniki:
- 6 grzybów shitake
- 3 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 płat suszonego nori
- 1 szklanka ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sezamu
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osaczyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić z błony i pokroić drobno. Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć z ognia i pozostawić do posypania potrawy. Nori sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso i zrumienić. Następnie dodać do tego pokrojoną marchew, grzyby, wsypać ryż i całość zalać bulionem warzywnym. Dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojonym nori, smażonym sezamem i udekorować natką selera.
Komentarze (0)