Risotto z kurczakiem, grzybami i nori

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2341
Risotto z kurczakiem, grzybami i nori
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 grzybów shitake
  • 3 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 płat suszonego nori
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sezamu
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osaczyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić z błony i pokroić drobno. Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć z ognia i pozostawić do posypania potrawy. Nori sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso i zrumienić. Następnie dodać do tego pokrojoną marchew, grzyby, wsypać ryż i całość zalać bulionem warzywnym. Dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojonym nori, smażonym sezamem i udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów