Placki jabłkowo-orzechowe

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1025
Placki jabłkowo-orzechowe
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki tłuczonych migdałów
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, odsączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i usunąć gniazda nasienne.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać ją z cukrem, szczyptą soli, cukrem waniliowym, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wlać do tego mleko oraz olej, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i przeleć na niego, porcjami zmiksowane wcześniej ciasto.

Na ciasto nałożyć plastry pokrojonego jabłka. Całość smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu placki ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz i posypać tłuczonymi orzechami i migdałami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów