Placki jabłkowo-orzechowe
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1025
Składniki:
- 3 jabłka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki tłuczonych migdałów
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, odsączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i usunąć gniazda nasienne.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać ją z cukrem, szczyptą soli, cukrem waniliowym, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wlać do tego mleko oraz olej, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i przeleć na niego, porcjami zmiksowane wcześniej ciasto.
Na ciasto nałożyć plastry pokrojonego jabłka. Całość smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu placki ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz i posypać tłuczonymi orzechami i migdałami.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać ją z cukrem, szczyptą soli, cukrem waniliowym, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wlać do tego mleko oraz olej, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i przeleć na niego, porcjami zmiksowane wcześniej ciasto.
Na ciasto nałożyć plastry pokrojonego jabłka. Całość smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu placki ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz i posypać tłuczonymi orzechami i migdałami.
Komentarze (0)