Omlet z ryżem w sosie Demi-glace
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2473
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Omlet:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- Sos Demi-glace:
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kg kości wołowych
- 1 l wody
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
Opis przygotowania:
Przygotować sos Demi-glace: wszystkie warzywa umyć, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Kości wołowe porąbać toporkiem na małe kawałki i przełożyć na wyłożoną folią aluminiową blachę do pieczenia. Następnie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 185°C, skropić oliwą z oliwek i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i razem z pokrojonymi wcześniej warzywami - włożyć do brytfanki. Całość zalać wodą, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać suszony tymianek, po czym dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować na średnim ogniu przez 45 minut. W czasie gotowania zebrać łyżką szumowiny z gotowanych kości. Po ugotowaniu składniki przecedzić przez sito, zostawiając jedynie sam wywar z gotowania. Wywar zlać do rondla, wsypać do niego mąkę pszenną, wlać przecier pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie roztrzepać trzepaczką i zagotować na małym ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do sosu na talerzu.
Przygotować omlet: jajka wbić do kolejnego rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać trzepaczką, przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do sosu na talerzu.
Przygotować omlet: jajka wbić do kolejnego rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać trzepaczką, przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)