Omlet z ryżem w sosie Demi-glace

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2249
Omlet z ryżem w sosie Demi-glace
fot. hirotomo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Omlet:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sos Demi-glace:
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kg kości wołowych
  • 1 l wody
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

Opis przygotowania:

Przygotować sos Demi-glace: wszystkie warzywa umyć, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Kości wołowe porąbać toporkiem na małe kawałki i przełożyć na wyłożoną folią aluminiową blachę do pieczenia. Następnie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 185°C, skropić oliwą z oliwek i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i razem z pokrojonymi wcześniej warzywami - włożyć do brytfanki. Całość zalać wodą, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać suszony tymianek, po czym dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować na średnim ogniu przez 45 minut. W czasie gotowania zebrać łyżką szumowiny z gotowanych kości. Po ugotowaniu składniki przecedzić przez sito, zostawiając jedynie sam wywar z gotowania. Wywar zlać do rondla, wsypać do niego mąkę pszenną, wlać przecier pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie roztrzepać trzepaczką i zagotować na małym ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do sosu na talerzu.

Przygotować omlet: jajka wbić do kolejnego rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać trzepaczką, przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.

Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów