Pupusa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6964
Składniki:
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki keczupu łagodnego
- 2 marchewki
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 szklanka tartego parmezanu
- sól
Opis przygotowania:
Kapustę oraz marchew umyć i osączyć z wody. Następnie marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kapustę pokroić w cienkie plastry i połączyć ze startą marchewką. Dodać do tego cukier, szczyptę soli oraz pieprzu, wlać ocet jabłkowy, olej, dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać do miski. Fasolę osączyć z zalewy, zmiksować mikserem i połączyć z mąką. Dodać do tego tarty parmezan oraz odrobinę letniej wody. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym uformować z tego duże placki.
Placki przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na placki wyłożyć przygotowane wcześniej składniki z lodówki, a całość polać keczupem.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać do miski. Fasolę osączyć z zalewy, zmiksować mikserem i połączyć z mąką. Dodać do tego tarty parmezan oraz odrobinę letniej wody. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym uformować z tego duże placki.
Placki przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na placki wyłożyć przygotowane wcześniej składniki z lodówki, a całość polać keczupem.
Komentarze (0)