Pupusa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6990
Pupusa
fot. manda_wong / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki keczupu łagodnego
  • 2 marchewki
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • sól

Opis przygotowania:

Kapustę oraz marchew umyć i osączyć z wody. Następnie marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kapustę pokroić w cienkie plastry i połączyć ze startą marchewką. Dodać do tego cukier, szczyptę soli oraz pieprzu, wlać ocet jabłkowy, olej, dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać do miski. Fasolę osączyć z zalewy, zmiksować mikserem i połączyć z mąką. Dodać do tego tarty parmezan oraz odrobinę letniej wody. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym uformować z tego duże placki.

Placki przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na placki wyłożyć przygotowane wcześniej składniki z lodówki, a całość polać keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów