Canestrelli (ciastka)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1504
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 270 g miękkiego masła
- 110 g mąki migdałowej
- 110 g cukru
- 50 g cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Mąkę pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać ją z mąką migdałową, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego masło i wyrobić ciasto. Następnie zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 1 cm. W rozwałkowanym cieście wyciąć foremką odpowiednie kształty, przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (1)
super pszepis