Canestrelli (ciastka)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1486
Canestrelli (ciastka)
fot. furmanphoto / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 270 g miękkiego masła
  • 110 g mąki migdałowej
  • 110 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Mąkę pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać ją z mąką migdałową, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego masło i wyrobić ciasto. Następnie zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 1 cm. W rozwałkowanym cieście wyciąć foremką odpowiednie kształty, przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (1)

Podobne przepisy

Więcej przepisów