Tarta dyniowo-orzechowo-migdałowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1897
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru
- 0,4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Na wypełnienie:
- 300 g miąższu z dyni
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 20 g orzeszków pinii
- 20 g mielonych migdałów
- 2 żółtka jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Wbić do tego jajko, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 3 mm. Rozwałkowane przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: miąższ z dyni przełożyć do miksera i zmiksować Dodać do tego żółtka jaj, wsypać mąkę, mielone migdały, cukier puder i ponownie zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć ją na ciasto.
Następnie całość posypać orzeszkami pinii, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni i piec na złoty kolor.
Przygotować wypełnienie: miąższ z dyni przełożyć do miksera i zmiksować Dodać do tego żółtka jaj, wsypać mąkę, mielone migdały, cukier puder i ponownie zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć ją na ciasto.
Następnie całość posypać orzeszkami pinii, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)