Tarta dyniowo-orzechowo-migdałowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1897
Tarta dyniowo-orzechowo-migdałowa
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Na wypełnienie:
  • 300 g miąższu z dyni
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 20 g orzeszków pinii
  • 20 g mielonych migdałów
  • 2 żółtka jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Wbić do tego jajko, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 3 mm. Rozwałkowane przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: miąższ z dyni przełożyć do miksera i zmiksować Dodać do tego żółtka jaj, wsypać mąkę, mielone migdały, cukier puder i ponownie zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć ją na ciasto.

Następnie całość posypać orzeszkami pinii, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów