Pierogi z tofu i sosem dyniowo-rodzynkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2084
Składniki:
- 70 g miąższu z dyni
- 40 g tofu
- 10 g rodzynek
- 2 goździki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżka octu balsamicznego
- 1 cebula
- 1 główka sałaty
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- szczypta mielonego imbiru
- sól
- Na ciasto:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać, letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć kubkiem krążki. Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Tofu skropić niewielką ilością wody, pokroić na kawałki, po czym wyłożyć je na wycięte krążki i całość zlepić. Zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić pierogi. Gotować przez 4 minuty i odcedzić. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, zrumienić na nim pierogi i wyłożyć na sałatę.
Przygotować sos z dyni: dynię pokroić w drobną kostkę, dodać do niej pokrojoną drobno cebulę, ocet balsamiczny, cukier, szczyptę imbiru i soli, 2 łyżki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż dynia całkowicie zmięknie i odparuje płyn. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, doprawić do smaku przyprawami (jeżeli trzeba), zmiksować i przelać do małych miseczek. Rodzynki zalać 2 szklankami wrzącej wody, trzymać przez 2 minuty, potem odcedzić i dodać do sosu z dyni.
Przygotować sos z dyni: dynię pokroić w drobną kostkę, dodać do niej pokrojoną drobno cebulę, ocet balsamiczny, cukier, szczyptę imbiru i soli, 2 łyżki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż dynia całkowicie zmięknie i odparuje płyn. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, doprawić do smaku przyprawami (jeżeli trzeba), zmiksować i przelać do małych miseczek. Rodzynki zalać 2 szklankami wrzącej wody, trzymać przez 2 minuty, potem odcedzić i dodać do sosu z dyni.
Komentarze (0)