Pierogi z tofu i sosem dyniowo-rodzynkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2084
Pierogi z tofu i sosem dyniowo-rodzynkowym
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 70 g miąższu z dyni
  • 40 g tofu
  • 10 g rodzynek
  • 2 goździki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżka octu balsamicznego
  • 1 cebula
  • 1 główka sałaty
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać, letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć kubkiem krążki. Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Tofu skropić niewielką ilością wody, pokroić na kawałki, po czym wyłożyć je na wycięte krążki i całość zlepić. Zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić pierogi. Gotować przez 4 minuty i odcedzić. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, zrumienić na nim pierogi i wyłożyć na sałatę.

Przygotować sos z dyni: dynię pokroić w drobną kostkę, dodać do niej pokrojoną drobno cebulę, ocet balsamiczny, cukier, szczyptę imbiru i soli, 2 łyżki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż dynia całkowicie zmięknie i odparuje płyn. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, doprawić do smaku przyprawami (jeżeli trzeba), zmiksować i przelać do małych miseczek. Rodzynki zalać 2 szklankami wrzącej wody, trzymać przez 2 minuty, potem odcedzić i dodać do sosu z dyni.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów