Ciasto dyniowo-orzechowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 71
Ciasto dyniowo-orzechowe
fot. YMikhaylova (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 400 g miąższu z dyni
  • 250 g mielonych orzechów laskowych
  • 150 g brązowego cukru
  • 50 g kandyzowanej skórki z cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Ponadto:
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego masło, wlać aromat rumowy i z całości wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Drugą część ciasta pozostawić do pokrycia całego ciasta.

Przygotować nadzienie. miąższ z dyni zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Wsypać do niego brązowy cukier, zmielone orzechy laskowe, cynamon i kandyzowaną skórkę z cytryny. Całość wymieszać, po czym nałożyć to na ciasto na blasze do pieczenia.

Wszystko nakryć pozostawionym płatem rozwałkowanego wcześniej ciasta i zlepić ręcznie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów