Ciasto dyniowo-orzechowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 700
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 400 g miąższu z dyni
- 250 g mielonych orzechów laskowych
- 150 g brązowego cukru
- 50 g kandyzowanej skórki z cytryny
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Ponadto:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego masło, wlać aromat rumowy i z całości wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Drugą część ciasta pozostawić do pokrycia całego ciasta.
Przygotować nadzienie. miąższ z dyni zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Wsypać do niego brązowy cukier, zmielone orzechy laskowe, cynamon i kandyzowaną skórkę z cytryny. Całość wymieszać, po czym nałożyć to na ciasto na blasze do pieczenia.
Wszystko nakryć pozostawionym płatem rozwałkowanego wcześniej ciasta i zlepić ręcznie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować nadzienie. miąższ z dyni zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Wsypać do niego brązowy cukier, zmielone orzechy laskowe, cynamon i kandyzowaną skórkę z cytryny. Całość wymieszać, po czym nałożyć to na ciasto na blasze do pieczenia.
Wszystko nakryć pozostawionym płatem rozwałkowanego wcześniej ciasta i zlepić ręcznie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)