Wino dyniowo-jabłkowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3966
Składniki:
- 20 g drożdży
- 4 l wody
- 2,5 kg miąższu z dyni
- 1 kg jabłek Gala
- 1 kg cukru
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych (nie obierać ze skóry), pokroić na drobne kawałki i przełożyć do sokowirówki. Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę i dodać do jabłek w sokowirówce, po czym wycisnąć z nich sok i przelać go do butli na wino. Następnie zagotować 4 litry wody, a po zagotowaniu 3 litry zagotowanej, wrzącej wody wlać do soku w butli i wsypać do tego drożdże. Pozostały 1 l wody przestudzić i kiedy ostygnie - również wlać go do składników w butli, wsypując od razu cukier. Całość zakryć korkiem z rurką do wina (zalaną wodą) i trzymać w temperaturze pokojowej do czasu, aż woda w rurce przestanie bulgotać, a drożdże i szumowiny opadną na dno naczynia. Wówczas wino przecedzić dwukrotnie przez sitko i przelać do butelek. W butelkach trzymać jeszcze przez 1 tydzień czasu, aby lepiej się sklarowało.
Komentarze (1)
wrzatek i drożdże 🤣🧙♂️👏