Wino dyniowo-jabłkowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3681
Wino dyniowo-jabłkowe
fot. Vegan Feast Catering / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 4 l wody
  • 2,5 kg miąższu z dyni
  • 1 kg jabłek Gala
  • 1 kg cukru

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych (nie obierać ze skóry), pokroić na drobne kawałki i przełożyć do sokowirówki. Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę i dodać do jabłek w sokowirówce, po czym wycisnąć z nich sok i przelać go do butli na wino. Następnie zagotować 4 litry wody, a po zagotowaniu 3 litry zagotowanej, wrzącej wody wlać do soku w butli i wsypać do tego drożdże. Pozostały 1 l wody przestudzić i kiedy ostygnie - również wlać go do składników w butli, wsypując od razu cukier. Całość zakryć korkiem z rurką do wina (zalaną wodą) i trzymać w temperaturze pokojowej do czasu, aż woda w rurce przestanie bulgotać, a drożdże i szumowiny opadną na dno naczynia. Wówczas wino przecedzić dwukrotnie przez sitko i przelać do butelek. W butelkach trzymać jeszcze przez 1 tydzień czasu, aby lepiej się sklarowało.

Komentarze (1)

wrzatek i drożdże 🤣🧙‍♂️👏

Podobne przepisy

Więcej przepisów