Kinpira z korzenia łopianu, marchwi i wieprzowiny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2999
Składniki:
- 40 g korzenia łopianu
- 30 g wieprzowiny bez kości
- 4 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka gotowego sosu mirin 14 %
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- sól
- pieprz
- pałeczki do jedzenia
Opis przygotowania:
Korzeń łopianu umyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie oprószyć solą, pieprzem, po czym zalać sosem sojowym wymieszanym z cukrem, sosem mirin i odstawić na 20 minut do lodówki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną drobno wieprzowinę, marchew, sezam i zrumienić. Następnie dodać osączony z zalewy korzeń łopianu i smażyć całość przez 2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie wszystko przełożyć na talerz.
Komentarze (0)