Szarlotka z sosem karmelowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1213
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru
- Nadzienie:
- 6 słodkich jabłek
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- Sos karmelowy:
- 150 g cukru
- 120 g masła
- 50 ml śmietany 32%
- Ponadto:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 1 garstka świeżej mięty
- 1 garstka kwiatów rumianku
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia.
Przygotować nadzienie: jabłka umyć, odsączyć z wody, obrać je ze skóry i pozbawić je gniazd nasiennych. Miąższ z czterech jabłek zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, przełożyć go do miski, zasypać brązowym cukrem, mielonym cynamonem i wyłożyć na rozwałkowane ciasto w blasze do pieczenia.
Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Pozostałe 2 jabłka obrać ze skóry, usunąć z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić na małe kawałki i posypać nim upieczone ciasto.
Przygotować sos: cukier przesypać na rozgrzaną patelnię, dobrze go rozprowadzić i smażyć bez na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rozpuszczać. Wtedy zmniejszyć ogień, dodać do tego masło i razem rozpuścić na karmel. Po rozpuszczeniu wlać do tego śmietanę, wymieszać, ściągnąć z ognia i polać tym całość.
Gotową szarlotkę udekorować świeżą mięta i kwiatami rumianku.
Przygotować nadzienie: jabłka umyć, odsączyć z wody, obrać je ze skóry i pozbawić je gniazd nasiennych. Miąższ z czterech jabłek zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, przełożyć go do miski, zasypać brązowym cukrem, mielonym cynamonem i wyłożyć na rozwałkowane ciasto w blasze do pieczenia.
Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Pozostałe 2 jabłka obrać ze skóry, usunąć z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić na małe kawałki i posypać nim upieczone ciasto.
Przygotować sos: cukier przesypać na rozgrzaną patelnię, dobrze go rozprowadzić i smażyć bez na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rozpuszczać. Wtedy zmniejszyć ogień, dodać do tego masło i razem rozpuścić na karmel. Po rozpuszczeniu wlać do tego śmietanę, wymieszać, ściągnąć z ognia i polać tym całość.
Gotową szarlotkę udekorować świeżą mięta i kwiatami rumianku.
Komentarze (0)