Szarlotka z sosem karmelowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1213
Szarlotka z sosem karmelowym
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • Nadzienie:
  • 6 słodkich jabłek
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Sos karmelowy:
  • 150 g cukru
  • 120 g masła
  • 50 ml śmietany 32%
  • Ponadto:
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 1 garstka świeżej mięty
  • 1 garstka kwiatów rumianku

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia.

Przygotować nadzienie: jabłka umyć, odsączyć z wody, obrać je ze skóry i pozbawić je gniazd nasiennych. Miąższ z czterech jabłek zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, przełożyć go do miski, zasypać brązowym cukrem, mielonym cynamonem i wyłożyć na rozwałkowane ciasto w blasze do pieczenia.

Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Pozostałe 2 jabłka obrać ze skóry, usunąć z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić na małe kawałki i posypać nim upieczone ciasto.

Przygotować sos: cukier przesypać na rozgrzaną patelnię, dobrze go rozprowadzić i smażyć bez na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rozpuszczać. Wtedy zmniejszyć ogień, dodać do tego masło i razem rozpuścić na karmel. Po rozpuszczeniu wlać do tego śmietanę, wymieszać, ściągnąć z ognia i polać tym całość.

Gotową szarlotkę udekorować świeżą mięta i kwiatami rumianku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów