Placki z kaszy manny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2839
Składniki:
- 100 ml miodu ciepłego
- 4 płatki róży do dekoracji
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżka tłuczonych migdałów
- Na placki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 1 łyżka miodu
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Opis przygotowania:
Kaszę mannę przesypać do miski. Do kaszy wbić jajka, wlać wodę, dodać 1 łyżkę miodu, szczyptę soli oraz cynamonu i z całości wyrobić ciasto. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i łyżką nałożyć wymieszane ciasto. Wszystko smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz, po czym dodać do tego śmietanę kremówkę. Miód podgrzać w rondlu na małym ogniu, przelać do małej miseczki i dodać do potrawy. Całość posypać tłuczonymi migdałami oraz płatkami róży.
Komentarze (0)