Miseczki z sorbetem jeżynowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1679
Składniki:
- 1 białko jajka
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko jajka
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Sorbet:
- 400 g jeżyn
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 1 łyżka ciemnego rumu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, żółtko jajka, wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć je w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do foremek do pieczenia. Białko jajka rozmieszać z mielonym cynamonem i wysmarować nim same brzegi ciasta w foremkach. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić.
Przygotować sorbet: jeżyny dokładnie umyć, osączyć z wody, przełożyć je do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie jeżyny odcisnąć na drobnym sicie, a odciśnięty sok przelać do rondla. Wlać do niego wodę przegotowaną, sok cytrynowy i rum, wsypać cukier i wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Wymieszane składniki przelać do plastikowego pojemnika, zamrozić w zamrażalniku, po czym nałożyć do upieczonych wcześniej miseczek.
Przygotować sorbet: jeżyny dokładnie umyć, osączyć z wody, przełożyć je do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie jeżyny odcisnąć na drobnym sicie, a odciśnięty sok przelać do rondla. Wlać do niego wodę przegotowaną, sok cytrynowy i rum, wsypać cukier i wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Wymieszane składniki przelać do plastikowego pojemnika, zamrozić w zamrażalniku, po czym nałożyć do upieczonych wcześniej miseczek.
Komentarze (0)