Miseczki z sorbetem jeżynowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1493
Miseczki z sorbetem jeżynowym
fot. JoChoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 białko jajka
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko jajka
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Sorbet:
  • 400 g jeżyn
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, żółtko jajka, wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć je w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do foremek do pieczenia. Białko jajka rozmieszać z mielonym cynamonem i wysmarować nim same brzegi ciasta w foremkach. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić.

Przygotować sorbet: jeżyny dokładnie umyć, osączyć z wody, przełożyć je do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie jeżyny odcisnąć na drobnym sicie, a odciśnięty sok przelać do rondla. Wlać do niego wodę przegotowaną, sok cytrynowy i rum, wsypać cukier i wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Wymieszane składniki przelać do plastikowego pojemnika, zamrozić w zamrażalniku, po czym nałożyć do upieczonych wcześniej miseczek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów