Tarta cytrynowa z malinami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1552
Składniki:
- Składniki:
- CIASTO
- • 500 g mąki pszennej
- • 150 g cukru pudru
- • 250 g miękkiego masła
- • 1 łyżkę ekstraktu wanilii
- • skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
- • szczypta soli
- • 2 jajka
- NADZIENIE
- • 9 jajek
- • 200 g cukru pudru
- • 250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi
- • 250 ml śmietany 30%
- POLEWA
- • 400 g zamrożonych malin (lub świeżych)
- • 100 ml wody
- • 100g cukru pudru
- • 1 mała łyżeczka soku z cytryny
Opis przygotowania:
Sposób przygotowania:
• Rozgrzać piekarnik do 160°C.
CIASTO:
• Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
• Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.
• Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę.
• Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.
NADZIENIE
• Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku.
• Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę.
• Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min.
• Wyjąć z piekarnika aby ostygło.
POLEWA:
• Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając.
• Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.
• Ciasto polać polewą.
• Rozgrzać piekarnik do 160°C.
CIASTO:
• Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
• Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.
• Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę.
• Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.
NADZIENIE
• Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku.
• Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę.
• Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min.
• Wyjąć z piekarnika aby ostygło.
POLEWA:
• Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając.
• Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.
• Ciasto polać polewą.
Komentarze (0)