Tarta cytrynowa z malinami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1552
Tarta cytrynowa z malinami

Składniki:

  • Składniki:
  • CIASTO
  • • 500 g mąki pszennej
  • • 150 g cukru pudru
  • • 250 g miękkiego masła
  • • 1 łyżkę ekstraktu wanilii
  • • skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
  • • szczypta soli
  • • 2 jajka
  • NADZIENIE
  • • 9 jajek
  • • 200 g cukru pudru
  • • 250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi
  • • 250 ml śmietany 30%
  • POLEWA
  • • 400 g zamrożonych malin (lub świeżych)
  • • 100 ml wody
  • • 100g cukru pudru
  • • 1 mała łyżeczka soku z cytryny

Opis przygotowania:

Sposób przygotowania:

• Rozgrzać piekarnik do 160°C.

CIASTO:

• Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
• Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.
• Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę.
• Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.

NADZIENIE

• Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku.
• Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę.
• Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min.
• Wyjąć z piekarnika aby ostygło.

POLEWA:

• Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając.
• Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.
• Ciasto polać polewą.

Autor: katarzyna_fly

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów