Naleśniki z masłem orzechowym i dżemem jeżynowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4092
Składniki:
- 250 g masła orzechowego
- 250 g dżemu jeżynowego
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę z cukrem przesypać do rondla. Wbić do tego jajko, wlać olej i zalać mlekiem. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu, a usmażone ściągnąć z ognia i rozłożyć na talerzu. Następnie jedną polowe usmażonych naleśników wysmarować masłem orzechowym, natomiast na drugą połowę nałożyć dżem jeżynowy. Obie wysmarowane wcześniej połówki nałożyć na siebie.
Komentarze (1)
Moje dzieci szaleją za naleśnikami. Zresztą cała nasza rodzina lubi i odkąd mamy naleśnikarkę ariete, to robimy raz w tygodniu. Ale w takim wydaniu jeszcze nie próbowaliśmy