Naleśniki z masłem orzechowym i dżemem jeżynowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1356
Naleśniki z masłem orzechowym i dżemem jeżynowym
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g masła orzechowego
  • 250 g dżemu jeżynowego
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę z cukrem przesypać do rondla. Wbić do tego jajko, wlać olej i zalać mlekiem. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu, a usmażone ściągnąć z ognia i rozłożyć na talerzu. Następnie jedną polowe usmażonych naleśników wysmarować masłem orzechowym, natomiast na drugą połowę nałożyć dżem jeżynowy. Obie wysmarowane wcześniej połówki nałożyć na siebie.

0 komenatrzy

Podobne przepisy